“Als we iets afwijkends zien, dan voelen we echt mee met de cliënt”

Caroline Boes Teamleider laboratorium

Wist je dat werken op het laboratorium van Diagnostiek voor U veel meer is dan alleen maar door een microscoop kijken? We beschikken namelijk over een ultramodern laboratorium waarbij een groot deel verloopt via onze volautomatische track.

Al van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in de gezondheidswetenschap. Ik zag alleen het patiëntencontact niet zo zitten, omdat ik niet snel de interactie opzoek. Een laboratorium is daarom de perfecte plek voor mij.

In 2009 ben ik als analist gestart op het laboratorium van het Sint Jans Gasthuis in Weert. In deze functie voerde ik verschillende analyses uit, zoals bloed- en urineonderzoek. In deze periode startte het Sint Jans Gasthuis de samenwerking met Diagnostiek voor U. Na 8 jaar als analist te hebben gewerkt, in zowel Weert als Eindhoven, heb ik de stap gemaakt om in Eindhoven als vakspecialist aan de slag te gaan.

"Het laboratorium is de perfecte plek voor mij."

Een bijdrage leveren aan de juiste zorg

Als vakspecialist was ik het eerste aanspreekpunt voor analisten bij storingen van apparatuur en afwijkende kwaliteitscontroles. Soms stond ik letterlijk met de schroevendraaier in de hand en ging ik op zoek naar het probleem. Ook had ik contact met verschillende afdelingen en leveranciers als het ging om laboratoriumapparatuur.

Zoals met alle leuke dingen vliegt de tijd voorbij. Daarom heb ik na 6 jaar het stokje voor vakspecialist overdragen. In oktober 2022 ben ik begonnen met een nieuwe uitdaging binnen Diagnostiek voor U, namelijk als teamleider laboratorium. In deze functie krijg ik de kans om mijn ervaring en passie voor het vak te delen met mijn collega’s.

Van alle markten thuis

We werken niet alleen; we hebben veel contact met andere afdelingen. Zo zorgt ICMT er bijvoorbeeld voor dat uitslagen digitaal te zien zijn door de juiste personen. Samen met de andere afdelingen proberen we alle processen zo goed mogelijk te stroomlijnen. En nog altijd zijn we dagelijks op zoek naar ontwikkelingen en innovaties om ons werk nog beter en efficiënter te doen. Kortom: het is een veelzijdig en boeiend beroep waarbij je van alle markten thuis moet zijn.

Afwijkend beeld

Het laboratorium is het middelpunt van onze organisatie. Hier doen we onderzoeken van bloed, urine en ontlasting. Als eerstelijns laboratorium zien we vooral ‘normale’ waardes van cliënten en niet zo vaak afwijkende beelden. Wanneer we wel een afwijkend beeld zien, dan voelen we echt mee met de cliënt. Dat voel ik in mijn hele lijf. Het is geen goed nieuws voor de cliënt, maar wel een eerste stap voor hem of haar naar een verder traject. Soms is het jammer dat wij niet weten hoe het verder gaat met deze cliënt, maar het voelt goed dat de cliënt wordt verwezen naar de juiste zorg.

Betrokken bij alles wat er gebeurt

Diagnostiek voor U is een dynamische organisatie met korte lijntjes tussen de afdelingen. Deze korte lijntjes hebben we ook nodig, omdat we werken met complexe processen. Iedereen is en voelt zich betrokken bij wat er gebeurt. We houden van uitdagingen en zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt op het laboratorium. Dit maakt ons werk zo leuk!