“Een klein inkijkje in de ontwikkeling van baby naar mens”

Marianne Dellebeke - Weijts Zwangerschapsechoscopist en stafmedewerker

Verloskundige, dat ben en blijf ik altijd. Maar nu vervul ik mijn dagelijkse taken in de geboortezorg met hart en ziel vooral in de echoscopie bij Diagnostiek voor U. Specifiek in de prenatale screening (onderzoek bij een ongeboren kind). Ik ben 13- weken, 20- weken en gynaecologisch echoscopist en daarbij ook nog staflid voor de afdeling Obstetrie en Gynaecologie binnen Diagnostiek voor U. Dit doe ik sinds 2017 met veel plezier.

Een speciaal vakgebied

In de zomer van 2006 startte ik als verloskundige en werkte ik veel in de regio van Eindhoven. Als verloskundige had ik al contact met Diagnostiek voor U, omdat ik mijn cliënten hiernaar toe stuurde voor bloedafname en zwangerschapsecho’s. Nu ben ik degene die de cliënten mag ontvangen bij Diagnostiek voor U. Hier zet ik mijn expertise in voor de echo’s die we uitvoeren.

De keuze voor de overstap van verloskundige naar echoscopie nam ik niet licht, maar wel met veel plezier. Mijn kennis over zwangerschap en daaruit voortvloeiend het ouderschap heeft me tot een empathisch echoscopist gemaakt. Ik ben in een klein, maar belangrijk moment van de zwangerschap betrokken. Voor de zwangere is een echo altijd iets om naar uit te kijken. Voor sommige zelf het eerste moment dat ze echt geloven dat ze zwanger zijn en dat maakt mijn vak heel erg speciaal. Elke dag weer!

Mijn achtergrond in de verloskunde zorgt ervoor dat ik ook overstijgend kijk naar de uitvoering van onze echo’s binnen Diagnostiek voor U. Ik zie erop toe dat de omstandigheden waaronder de echo’s gedaan worden, de kwaliteitseisen van het RIVM én de medische inhoud altijd correct zijn.

Ons werk is niet altijd blij en leuk

Omdat wij meer dan 8000 echo’s per jaar uitvoeren is dat natuurlijk een hele klus, maar wel eentje die extra uitdagingen biedt en mijn dagen zeer gevarieerd maken. Natuurlijk is ons werk niet altijd blij en leuk. Er zitten zeker ook serieuze kanten aan mijn werk. Bijvoorbeeld als je mensen slecht nieuws te brengen hebt over hun zwangerschap of kindje. Ons hoofddoel bij het echoscopisch onderzoek is natuurlijk aangeboren afwijkingen opsporen, maar dat is natuurlijk niet wat je wil. Maar helaas is dit wel de realiteit. Bij 5% van de echo’s die wij doen zien wij afwijkingen, welke variëren in ernst. Bij 1% van die 5% gaat het inderdaad om een ernstige afwijking. Dan bieden wij natuurlijk direct een vervolgonderzoek aan of zorgen ervoor dat dit wordt ingezet.

''Wij zien de eerste beelden van het kleintje. Het zijn momenten die nooit vervelen en altijd bijzonder blijven.’’

Onze kwaliteit hoog hebben en houden

Vanuit mijn functie als staflid word ik aan diverse management- en brainstorm tafels uitgenodigd om mijn expertise mee te laten tellen om zo de kwaliteit van onze echo’s hoog te hebben en houden. Vanuit verschillende hoeken kijk ik naar hele proces rond de prenatale screening, namelijk van de zwangere, verloskundigen en gynaecologen, de echoscopisten en echocentra.

Mijn dagen bij Diagnostiek voor U zijn zeer gevarieerd. Zo doe ik een dagdeel echo’s bij jonge zwangerschappen en in de middag zit ik bij een bijscholing over gynaecologische afwijkingen, om vervolgens aan te sluiten bij het stage spreekuur waarbij ik nieuwe collega’s opleid tot echoscopist. Het opleiden van nieuwe collega’s is van groot belang voor onze regio, omdat gespecialiseerde echoscopisten op de arbeidsmarkt schaars zijn. Alleen door onze kennis door te geven, kunnen we elkaar helpen en de kwaliteit borgen voor de toekomst.

We zijn een zeer hecht en gezellig team met 15 echoscopisten met allen een verschillend expertise. Sommige collega’s werken al 30 jaar bij Diagnostiek voor u en sommige zijn net klaar met de opleiding, maar in gezelligheid vinden we elkaar altijd.