“Wij zijn de postbodes in de medische wereld”

Ans van der Palen – van Acquoij Chauffeur

Mijn collega’s noemen mij ook wel eens de ‘scheurneus’ van Diagnostiek voor U. Ja, ik rijd door, maar ik let wel altijd goed op. Ik heb zelfs nog nooit een boete gehad. Dit klop ik nu even af.

“De transportsector, echt iets voor mannen” hoor je meestal. Maar daar ben ik het niet mee eens, want als vrouw heb ik het goed naar mijn zin in de transport. En dat al een tijdje. Op 26 juni 1998, was mijn eerste dag bij Diagnostiek voor U. Dat is al even geleden. In 2023 vier ik alweer mijn 25-jarig jubileum. En nog steeds ga ik elke dag met een glimlach naar mijn werk.

Toen ik bij Diagnostiek voor U begon als chauffeur heette het nog Diagnostisch Centrum Eindhoven. Twee dagen in de week ging ik de weg op om lichaamsmateriaal, zoals bloed en urine op te halen. Na een aantal jaren werd het steeds drukker in de kantine van Diagnostiek voor U. Ik kreeg de mogelijkheid om één dag in de week mee te helpen in de kantine. Op een gegeven moment waren weer meer chauffeurs nodig en ben ik volledig teruggegaan in mijn functie als chauffeur.

"De transportsector voor mannen? Daar ben ik het niet mee eens!"

Met plezier in de auto

Als chauffeur bij Diagnostiek voor U rijd ik verschillende routes. Op mijn rooster zie ik elke dag welke route ik ga rijden en met welke auto ik op pad mag. Ik pak de juiste autosleutels en het mapje met de autopapieren. Dan ga ik de auto controleren of alle benodigdheden erin zitten. Denk bijvoorbeeld aan de juiste tasjes, rekjes voor bloedafname en koffers om het materiaal in te vervoeren. Zodra alles klopt ga ik de weg op. Ik zorg ervoor dat onze locaties (huisartsen- verloskundigenpraktijken, bloedafnamelocaties, etc.) beschikken over de juiste (afname)materialen. Ook haal ik het ingeleverde materiaal (bloed- en urinebuisjes en ontlasting) op voor laboratoriumonderzoek. Wist je dat een chauffeur bij Diagnostiek voor U gemiddeld 25 stops heeft en ongeveer 180 kilometer per dag rijdt? Ik noem onszelf ook wel eens de postbodes in de medische wereld.

Meer dan alleen rijden

Natuurlijk vind ik het leuk om auto te rijden. Maar soms gaat mijn dienstverlening verder dan alleen chauffeur zijn. Een keer kwam ik op een bloedafnamelocatie. Daar zat een oma met haar kleindochter, klaar om geprikt te worden. De kleindochter vond het erg eng en bleef maar huilen. Ik besloot mijn collega te helpen door met het meisje te praten en haar armpje vast te houden. Dit zorgde voor afleiding waardoor mijn collega haar werk kon doen. Dit zijn mooie momenten die het werk extra speciaal maken.

Hart voor de medewerkers

Ik vind mijn werk nog steeds fantastisch! Dit komt ook door mijn collega’s. Ik werk in een team van 24 chauffeurs, waarvan 16 mannen en 8 vrouwen. We hebben een hecht, flexibel en humoristisch team. Er wordt hard gewerkt, maar er is altijd ruimte voor gezelligheid. Ook hebben we veel contact met de magazijnmedewerkers. Zij maken de orders klaar die wij mee moeten nemen.

Als je problemen hebt, persoonlijk of op het werk, staat iedereen voor je klaar. Dat merkte ik toen het met mij wat minder ging. Ik voelde dat Diagnostiek voor U een groot hart heeft voor de medewerkers. Je bent niet alleen maar de chauffeur van Diagnostiek voor U.