Wat mijn werk als biometrist leuk maakt bij Diagnostiek voor U? Zeker weten de afwisseling! Vaak werk ik op verschillende locaties, of doe ik verschillende onderzoeken op een dag. Zo kan het dus voorkomen dat ik in de ochtend bij de GGZ werk en ’s middag een kinderlongfunctiespreekuur doe. Heel wat anders, maar allebei erg leuk om te doen!
In 2003 startte ik met de opleiding Doktersassistente aan het ROC in Eindhoven. Tijdens deze opleiding liep ik stage bij huisartsenpraktijken. Een leuke ervaring, maar niet direct wat ik zocht. Via een stagebegeleidster bij de huisarts waar ik stage liep, kwam ik na mijn afstuderen terecht bij Diagnostiek voor U. Hier begon mijn carrière als biometrist. En wat vliegt de tijd, inmiddels ben ik hier alweer 15 jaar werkzaam. Vanaf mijn eerste werkdag kwam ik terecht in een hecht en gezellig team.
Meten aan het lichaam
Letterlijk vertaald betekent biometrie ‘meten aan het lichaam’. Als biometrist houd ik me dan ook voornamelijk bezig met het uitvoeren van metingen aan ogen, longen, hart en andere organen. Wekelijks verricht ik veel verschillende onderzoeken, zoals diabetesonderzoeken, longfunctieonderzoeken, ECG’s, holters en inspannings-ECG’s samen met onze sportarts. Na een onderzoek analyseer ik de gegevens en stuur ik ze naar de arts voor een beoordeling.
Ik geniet van het contact met mensen. Maar ook techniek is een belangrijk onderdeel van mijn werk; het omgaan met de meetapparatuur en het maken van de analyse.
Je weet nooit wat je kunt verwachten
Ook ben ik regelmatig te vinden in het Medisch Centrum van de Grote Beek (GGzE) in Eindhoven. Daar verricht ik ECG’s, lichamelijk onderzoek en bloedafname bij cliënten die daar opgenomen zijn en antipsychotica gebruiken. Een leuke afwisseling in mijn werkzaamheden, omdat het een heel andere doelgroep is. Je weet nooit wat je kunt verwachten; cliënten in een psychose die dingen zien die er niet zijn of verbaal agressieve cliënten. Sommige cliënten komen niet opdagen, met hen zoek ik contact. Soms zijn ze wel vertrokken richting mij, maar dwalen ze ergens over het terrein. De uitdaging om ook bij deze cliëntengroep goed onderzoek uit te voeren vind ik erg leuk en leerzaam. En mocht ik een vervelende ervaring meemaken, dan staat mijn teamleider voor me klaar.
Bijzondere momenten maak ik genoeg mee. Zo zag ik bij de GGzE een cliënte meerdere keren per jaar voor verschillende onderzoeken. Ik schatte haar leeftijd op ongeveer 20 jaar. Maar tijdens gesprekken en onderzoeken gedroeg ze zich als een kind. Op een dag zag ik haar weer voor onderzoek. Ik moest twee keer knipperen, want er zat opeens een volwassen dame tegenover me. Ze vertelde dat het goed met haar ging en dat ze GGzE kon verlaten. De cliënte bedankte me voor de rust en het veilige gevoel dat ik haar gaf tijdens haar onderzoeken. Dit vond ik erg fijn om te horen en een mooi moment om te zien hoe zij zich heeft ontwikkeld.
"Naast de onderzoeken die ik uitvoer heb ik nu ook organisatorische taken."
Een waardevolle bijdrage leveren
Sinds 2021 ben ik niet meer alle dagen werkzaam bij de onderzoeken. Ik heb aangegeven dat ik meer uitdaging zocht en dat heb ik gekregen. Nu ben ik er ook voor collega’s op de werkvloer die vragen hebben. Daarnaast ondersteun ik mijn teamleider met organisatorische taken. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van onze dienstverlening, bijvoorbeeld het beter inrichten van onze spreekuren, het oplossen van problemen tijdens het spreekuur en problemen met apparatuur. Door mijn ervaring kan ik hier een waardevolle bijdrage aan leveren.
Benieuwd hoe andere collega's het werken bij Diagnostiek voor U ervaren? Lees hier hun verhalen.