‘Mijn naam is Cynthia Derksen, arts-heupechoscopist van deze middag’
Zo stel ik mij eigenlijk altijd voor aan de ouder(s) die met hun kind komen voor een heupecho. Niet alleen ben ik heupechoscopist bij Diagnostiek voor U, maar ben ik ook werkzaam als jeugdarts KNMG bij de GGD Brabant-Zuidoost. Verder ben ik nog in opleiding tot arts Maatschappij en Gezondheid. Als onderdeel van mijn opleiding doe ik onderzoek naar de ouderervaring rondom het heupechotraject. Op deze manier hoop ik meer inzicht te krijgen hoe ouders dit traject binnen de jeugdgezondheidszorg (JGZ) én bij Diagnostiek voor U ervaren. Wie weet leidt dit nog tot mooie uitkomsten die we kunnen meenemen in onze dagelijkse werkzaamheden.
Als ik klaar ben met al deze werkzaamheden, kom ik thuis bij man en dochter van 1,5 jaar. Het leuke is dat ik ook mijn eigen zwangerschapsecho’s bij Diagnostiek voor U heb gehad. Dus naast werknemer ben ik hier ook cliënt geweest!
Heupdysplasie, wat is dat eigenlijk?
In Nederland worden alle kinderen in hun eerste levensjaar door het consultatiebureau gescreend op heupdysplasie. Heupdysplasie is een onderontwikkeling van het heupgewricht. Onbehandeld kan dit leiden tot ernstige invaliditeit en vroege slijtage van de heup. Een vroege opsporing en tijdige behandeling is dan ook erg belangrijk. Wanneer kinderen een verhoogd risico hebben op heupdysplasie, krijgen zij een heupecho. Dit gebeurt vaak in het ziekenhuis op de polikliniek Radiologie, maar in de regio Zuidoost-Brabant kun je hiervoor ook bij ons terecht.
Hoe het allemaal begon
In het kader van mijn inwerktraject bij de jeugdgezondheidszorg keek ik in 2017 een dagdeel mee bij de heupecho’s van Margret Foreman, toentertijd mijn collega-jeugdarts en werkzaam als arts-heupechoscopist bij Diagnostiek voor U. De heupechoscopie wekte direct mijn interesse. Toen er in 2019 een vacature kwam, pakte ik deze kans met beide handen aan en mocht ik onderdeel worden van dit fijne en kleine heupechoscopieteam.
Diagnostiek voor U verzorgde mijn opleiding tot heupechoscopist volgens de methode van Graf, die ik volgde in Wales. Naast mij zijn er nog drie heupechoscopisten: Margret Foreman (inmiddels stafarts heupechoscopie) en twee echoscopisten, die bij Diagnostiek voor U ook werkzaam zijn in de gynaecologische echoscopie, zwangerschapsechoscopie en prenatale screening. Het mooie van dit werk en ook het unieke wat Diagnostiek voor U biedt, is dat je als heupechoscopist niet alleen de heupecho maakt; je beoordeelt de echo en bespreekt vervolgens de uitslag met de ouder(s). Indien nodig verwijzen wij zelfs de kinderen rechtstreeks door naar de (kinder)orthopeed in het ziekenhuis. We hebben een nauwe samenwerking met hen en de lijntjes zijn kort. Hierdoor kunnen we continu het proces verbeteren, wat niet alleen ons, maar juist ook de ouder(s) en het kind ten goede komt.
Met dit werk komt voor mij zowel het technische (de echo) als het menselijke (het gesprek met de ouder(s) en omgang met het kind) samen. We werken samen mét de ouder(s) en het kind en in dit alles blijven zij ook centraal staan. Iets wat ik als professional, en als ouder, ontzettend belangrijk vind.
"Het kind en de ouder(s) staan altijd centraal."
Het mes snijdt aan twee kanten
Doordat ik zowel jeugdarts als heupechoscopist ben, ben ik onderdeel van beide werelden. Diagnostiek voor U is uniek in het land, omdat wij als enige eerstelijns diagnostisch centrum heupecho’s bij kinderen uitvoeren. Bovendien is het hele team van heupechoscopisten opgeleid volgens de methode van Graf. De zorg die wij leveren voor de kinderen die een verhoogd risico hebben op heupdysplasie, is dan ook oprecht van hoog niveau te noemen. Wanneer ik andere jeugdartsen in het land spreek, zijn ze soms zelfs jaloers op de manier hoe wij de zorg aanbieden. Het is mooi om hier onderdeel van te mogen zijn.
Dat betekent niet dat we alles maar voor lief moeten nemen. Verbetering en ontwikkeling houdt nooit op en zo ben ik, met mijn heupechoscopiecollega’s, dan ook continu bezig hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren. Niet alleen voor de ouder(s), maar ook voor onszelf en onder andere voor de GGD, aangezien daar de verwijzers zitten. Zo kan ik op een laagdrempelige en snelle manier mijn collega’s binnen de GGD op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen binnen de heupdysplasie/heupechoscopie en andersom ook.
De ‘hobbybaan’
Als laatst nog terugkomend op de titel van deze blog, ‘Mijn hobbybaan’. Zo voelt voor mij het werk als arts-heupechoscopist bij Diagnostiek voor U en dat bedoel ik alleen maar positief. Ik doe dit werk met heel veel plezier en kan daarnaast ook op een andere manier nog iets voor de ouder(s) en de zorg betekenen. Het is een inspannende hobbybaan met een grote verantwoordelijkheid. Eentje die ik uitvoer met een glimlach en met diezelfde glimlach vertrek ik dan ook weer als mijn spreekuur voorbij is.