“Ik ben analytisch en redelijk technisch en ik zoek graag uit hoe alles in elkaar zit”

Inas Shaikh Husein Laboratorium analist

Twee jaar geleden was ik nog student op het Summa Laboratorium in Eindhoven, opleiding Analist. Deze opleiding liet me zien dat het werken in een laboratorium echt bij mij kon passen. Ik ben analytisch en redelijk technisch ingesteld en ik zoek graag uit hoe alles in elkaar zit. Deze vaardigheden zijn nodig in dit beroep.

Tijdens mijn opleiding moest ik ook stage gaan lopen. Zo ben ik in aanraking gekomen met Diagnostiek voor U. Na mijn stage kreeg ik een baan als laboratorium analist aangeboden. Ik hoefde er niet lang over na te denken, want door mijn opgedane ervaring was en is dit de plek waar ik me verder wil ontwikkelen.

Het laboratorium is een bijzondere omgeving. Hier leveren we een bijdrage aan de gezondheid van de mens. Het laboratorium is een erg leuke, gezellige en hechte afdeling. We werken allemaal aan hetzelfde doel, namelijk dat alle resultaten op tijd bij de aanvrager zijn zodat de patiënten die hulp nodig hebben op tijd behandeld worden. Wij zijn een onmisbare schakel in dit proces.

Elke dienst is anders

Op het laboratorium zijn drie verschillende diensten. Een vroege-, dag- en late dienst. Wij hebben geen nachtdiensten. Dat vind ik persoonlijk een groot voordeel. Elke dienst ziet er qua werkzaamheden anders uit. Bij de vroege dienst zorg ik samen met mijn collega’s ervoor dat bijvoorbeeld alle apparaten op tijd zijn opgestart en de kwaliteitscontroles van alle testen zijn gedaan. Deze testen moeten we doen, zodat we alle apparaten kunnen gebruiken.

Als ik dagdienst heb werk ik onder andere bij de IOM (Input Output Module). Dit houdt in dat buizen waar te weinig materiaal (bloed of urine) in zit handmatig worden verwerkt. Het materiaal doen we dan in een kleiner buisje of cupje en daarna kan de test alsnog gedaan worden. Ook doen we in de dagdienst onderhoud. Denk hierbij aan het spoelen van analyseapparaten. Op deze manier raken de apparaten niet verstopt door lichaamsmateriaal, zoals bloed.

Bij de late dienst, die start om 15.30 uur, krijgen we veel patiëntmateriaal binnen van verschillende huisartsenpraktijken door het hele land. We zorgen ervoor dat al het binnenkomende materiaal op tijd wordt gemeten. Zo krijgt de aanvrager, bijvoorbeeld een huisarts, zo snel mogelijk de uitslagen binnen.

"Mijn droom was om in de zorg te werken, maar analist, dat had ik nooit gedacht."

Laboratorium analist Inas

Het werken op een laboratorium is bijzonder en uitdagend

Ik ga met veel plezier naar het werk, dit komt mede door mijn collega’s. We werken hard, maar er is altijd ruimte voor een grapje of praatje over het weekend. Ook kun je met iedereen overleggen als er problemen ontstaan, zoals een storing bij een apparaat of een sterk afwijkende bloeduitslag. Als ik het zelf niet opgelost krijg, dan zijn er genoeg collega’s waarmee ik kan overleggen. Samen proberen we de oorzaak te achterhalen. Van deze momenten krijg ik veel energie!

We werken in een groot team op het laboratorium, met allemaal verschillende functies. Elke dag leer ik weer meer; hoe verschillende processen werken, hoe complex bloed en ander lichaamsmateriaal is, welke afwijkingen er bestaan en hoe we het beste uit de apparaten kunnen halen. Het werken op een laboratorium blijft bijzonder en uitdagend!