“Werken bij de bloedafname is veel meer dan alleen bloedprikken”

Caroline Wijn Medewerker bloedafname

Het is een winderige en regenachtige dag. Gelukkig zit ik veel in de auto, want ik rijd vandaag de thuisroute. Ik kom aan bij mijn eerste adres. Het duurt iets langer voordat ik naar binnen kan, omdat meneer niet zo makkelijk loopt. Hij maakt de deur open en schiet direct in de lach: ‘’Wat zit je haar gek! Je ziet er wild uit’’. Waar ik volgens glimlachend op antwoord: “Ja meneer, het waait heel hard en het regent”. Gelukkig heeft meneer er veel lol in. Deze momenten, een glimlach op iemands gezicht, maken mijn werk extra mooi.

Nadat ik enkele jaren werkzaam ben geweest als klinisch chemisch analist, ben ik 20 jaar geleden bij Diagnostiek voor U terecht gekomen. Als analist had ik voldoende ervaring met bloedafname, daarom was deze stap niet zo groot. Bij Diagnostiek voor U kreeg ik de mogelijkheid om parttime te werken. Bloedafname is vooral in de ochtend en dit was ideaal voor mij. Mijn kinderen waren toen nog jong en zo kon ik in de middag altijd thuis zijn voor hen.

Nu zijn mijn kinderen volwassen en werk ik nog steeds met veel plezier bij de bloedafname. Ondertussen maak ik wel weer meer uren. Naast mijn werk als medewerkster bloedafname, ben ik ook trainster. Ik begeleid nieuwe collega’s en leer ze de kneepjes van het vak. Nieuwe medewerkers krijgen een maand lang intensieve begeleiding totdat ze zelfstandig alle werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Afwisseling in het werk

Werken bij de bloedafname betekent afwisselend werk. Mensen onderschatten mijn werk nog wel eens. Het bloedprikken is natuurlijk een belangrijk deel van mijn werk, maar er komt meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de administratie. Als dit niet in orde is, dan krijgen de cliënten ook geen uitslag. We zijn de laatste jaren steeds meer digitaal gaan werken. Als medewerker is het daarom handig om te beschikken over digitale vaardigheden. Deze vaardigheden zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar gelukkig ondersteunt Diagnostiek voor U ons hierin.

Mijn werk vraagt veel zelfstandigheid: een route rijden doe je alleen. Ik kom dan bij cliënten thuis die niet in staat zijn om naar een prikpost te komen. De ene keer sta ik bij iemand aan de keukentafel en een andere keer aan iemands bed in een verzorgingstehuis. Aan het einde van de dienst leveren we het afgenomen materiaal in op een uitwisselpunt. Hier klets je even bij met collega’s. Naast de routes sta ik ook op vaste priklocaties. Hier komen de mensen op afspraak zelf naar toe.

"Iedere dag is het een verrassing wie ik tegen kom en wat er gebeurt."

Elke dag verschillende cliënten

Iedere dag is het een verrassing wie ik tegen kom en wat er gebeurt. De ene dag prik ik een kindje dat naderhand vol trots naar buiten stapt met haar dapperheidsdiploma. Een andere dag vertelt een oudere mevrouw hoe dankbaar ze is voor onze goede zorgen en dat ze het fijn vindt om een praatje te maken.

Ondanks dat het korte momenten zijn, heb ik fijn contact met bijzondere mensen. Dat maakt mijn werk leuk en uitdagend. Ook het contact met collega’s is heel fijn. Je ziet elkaar niet dagelijks, maar je weet wel dat iedereen voor elkaar klaarstaat. Dit alles zorgt ervoor dat ik na 20 jaar nog steeds iedere dag met plezier mijn werk doe.